Niet aangeboren hersenletsel


Hersenletsel - Sylvie van Osch

Niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een naam voor verschillende soorten hersenletsel. Bij NAH kun je bijvoorbeeld denken aan een beroerte (CVA), hersentumor, zuurstoftekort in de hersenen door een hartstilstand, of een hersenvliesontsteking. Het kan ook ontstaan zijn door een ongeluk of ander trauma, zoals een hersenschudding of een flinke klap op het hoofd.

Behandeling na niet-aangeboren hersenletsel

Meteen na het ontstaan van NAH is behandeling door een gespecialiseerde neurorevalidatie-instelling het best. Mogelijk merk je dat bij thuiskomst dat je toch nog tegen teveel problemen aanloopt. Of je hebt geen (volledige) neurorevalidatie doorlopen. Dan kan ik je helpen. Ik bied cognitieve gedragstherapie (waaronder ACT, emdr, oplossingsgerichte therapie) en cognitieve trainingen. De behandeling wordt aangepast waar nodig, zoals aan visusklachten, vermoeidheid, of geheugenklachten.

We proberen vooruitgang te realiseren binnen je mogelijkheden. We werken aan grip krijgen op je leven zodat je het vervolgens zo waardevol mogelijk kan leiden.

Niet-aangeboren hersenletsel verandert je

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan grote invloed hebben op je leven en dat van uw naasten. Door NAH kun je veranderd zijn in je motoriek, denken, gevoel en gedrag. Dat heeft wellicht grote invloed op je rol en positie in je gezin en daarbuiten. Het oude zelfbeeld vraagt om aanpassingen. Dit alles kan grote veranderingen betekenen en kan gepaard gaan met problemen waar je zelf niet uitkomt.

Het feit dat de ingewikkelde gevolgen van het hersenletsel vaak weinig zichtbaar zijn, maakt dat er soms weinig begrip is vanuit de omgeving. Het is dan een grote opluchting voor mensen met hersenletsel of hun naaste omgeving om een neuropsycholoog te bezoeken. Ik ben een deskundige, en weet wat hersenletsel inhoudt voor de gevolgen van alledag. Zonder deze kennis is optimale hulpverlening aan mensen die in deze situatie terecht zijn gekomen eigenlijk niet te geven.

Klachten als gevolg van NAH kunnen zijn:

vergeetachtigheid
traag denken
heel snel vermoeid
zeer slechte visus
aandachtsproblemen
woordvindingsproblemen
slecht kunnen plannen
geen overzicht kunnen houden
slechthorendheid

U kunt met allerlei soorten vragen terecht, zoals

diagnose verheldering en uitleg ziektebeeld
cognitieve neurorevalidatie op gebied van o.a. plannen, geheugen, overzicht houden en concentratie
angst, somberheid of piekeren
gebrek aan structuur in het dagelijks leven
traumaverwerking
vermoeidheid
plotselinge boosheid
slaapklachten
spanningsklachten
verliesverwerking
relatieproblemen
problemen in de omgang met anderen
problemen in de omgang met bijvoorbeeld chronische pijn of tinnitus

Neuropsychologische behandeling bij Praktijk Referentiepunt richt zich op

degene die lijdt aan de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

de naaste omgeving van iemand die lijdt aan NAH: de partner, ouders, broers/zussen. Hersenletsel heb je nooit alleen.

Wil je meer weten of soorten behandeldoelen voor mensen met NAH, lees hier verder…

Overleg met je arts. Of bel of e-mail me voor meer informatie. We kunnen gratis en vrijblijvend bespreken wat ik voor je kan betekenen.